We are proud of our Volunteer-led effort to design and build the new Station 6.  The new station mixes architecture relevant to our community’s history and fire service tradition with the modern conveniences demanded of a busy fire and rescue station.  With an eye to detail as well as functionality, Station 6 was built to withstand time and the elements to continuously serve the people of Ashburn with rapid response to fire, rescue and emergency medical situations.

Here are some interesting facts and figures on the new station, in comparison to the original (c. 1947) building that stood on the same grounds until 2014.

Ashburn Volunteer Fire and Rescue Department Station 6 Dedication Plaque
Fact Original Station New Station 6
Station Building Sqft 13,650 29,225
Training Area 175 Sqft 1,450 Sqft
Toilet room fixtures 9 13
 Showers  3  7
 Exercise Room  0 Sqft  400 Sqft
 Bricks used  106,000 (20 different shapes)
 Cinder Blocks  19,800 (10 different shapes/sizes)
 Concrete Masonry Units  8,800 (45 different shapes/sizes/colors)
 Pre-cast stone  464 (from 85 hand-cut molds)
 Wall thickness  8″  17″
 Windows  16  62
 Skylights  0  27*
 Cost of New Station  Approx $8m**
  • *Skylights are solar tubes that focus sunlight into the building, reducing our energy requirements and costs.
  • **Represents a significant cost reduction vs. stations recently built with all public funds.